parallax background

Minder patiënt en meer mens

Deze non-contact vorm van thaibokstraining is bedoeld om mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) bezig te laten zijn met alles wat nog wél mogelijk is met hun lichaam. Er wordt focus gelegd op mogelijkheden en wanneer nodig ook op manieren om onmogelijkheden te boven te komen. Dit gebeurt allemaal onder deskundige medisch onderlegde begeleiding binnen een veilige en enthousiaste groep mensen die vol in het leven staat.


Er is in de les zowel aandacht voor het verbeteren en behouden van de grondmotorische eigenschappen (kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, lenigheid en coördinatie) als voor technische thaiboks-vaardigheden en spelinzicht. Terwijl Kolić Gym in de les rekening houdt met medische aspecten, is daar in de omgang met elkaar niks van te merken. Tussen de pittige oefeningen door wordt er veel gelachen.

Hoog intensieve training effectief bij Parkinson

Omdat de ZvP gepaard gaat met de afname van deze neurologische verbindingen (grijze stof) in de hersenen, zorgt het o.a. voor problemen met de aansturing van spieren. Hierdoor hebben veel mensen met de ZvP last van balansproblemen, afname in spierkracht, stijfheidsklachten (rigiditeit), traagheid in bewegen (bradykinesie) en trillende ledematen (tremor).


Onderzoek wijst uit dat hoog intensieve training (waaronder (thai)boksen) zorgt voor vertraging in de afbraak van de neurologische verbindingen. Thaibokstraining stimuleert de coördinatie tussen handen, voeten en ogen en prikkelt de hersenen om nieuwe neurologische verbindingen aan te gaan (neurale plasticiteit). Dit uit zich met name in een betere balans, vloeiender looppatroon, meer spierkracht, meer zelfvertrouwen en een over het algemeen toegenomen kwaliteit van leven. Het op de proef stellen van de conditie en het verleggen van grenzen is een uitdaging voor lichaam en geest.


Niet alleen de training zelf, maar ook het beleefde plezier heeft een positief effect op de ZvP. Plezier hebben zorgt ervoor dat het aanleggen van nieuwe zenuwbanen in de hersenen gemakkelijker gaat. Hierdoor leer je sneller en blijven de aangeleerde vaardigheden beter opgeslagen.


Bent je geïnteresseerd en weet je niet of dit voor jou geschikt is? Kom dan langs om vrijblijvend een les bij te wonen of mee te doen. Wellicht helpt een gratis telefonisch intake gesprek met onze trainer, tevens fysiotherapeut met ervaring met de ZvP, je met jouw beslissing.


Bekijk ons aanbod Contact opnemen